Особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов'язковій реєстрації як платники податку. Відповідно до п.п. 212.3.4 п. 212.3 ст.212 Податкового кодексу України реєстрація здійснюється органами ДФС за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб - підприємців до початку здійснення реалізації пального. Порядок та особливості реєстрації викладені у листі Державної фіскальної служби України від 16.02.2016 №5330/7/99-99-21-05-17 «Щодо суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію пального».

Так, реєстрація платника податку здійснюється на підставі подання особою не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального. Обов’язок з проведення реєстрації платниками акцизного податку, які реалізують пальне, для роботи в системі електронного адміністрування пального поширюється і на платників, які на даний час зареєстровані платником акцизного податку з інших підстав (виробник або імпортер підакцизних товарів, суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі тощо).

Крім того юридична особа або ФОП, що здійснює реалізацію пального повинна не пізніше 20 березня 2016 року подати до державної податкової інспекції за основним місцем обліку акт інвентаризації обсягів залишку пального.

Звертаємо увагу, що відповідно до п. 117.3 ст. 117 Податкового кодексу України здійснення суб'єктами господарювання операцій з реалізації пального без реєстрації платниками акцизного податку у встановленому порядку, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців у розмірі 100 відсотків вартості реалізованого пального.

Також оскільки на даний час відсутні форми заяви про реєстрацію та Акта інвентаризації обсягів залишку пального пропонуємо використовувати заяву та Акт з проектів відповідних нормативно-правових актів щодо впровадження та функціонування системи електронного адміністрування реалізації пального, розміщених на офіційному веб-сайті Державної фіскальної служби України (sfs.gov.ua) у підрозділі «Проекти регуляторних актів» розділу «Регуляторна політика»: http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2016-rik/66412.html (форма Акту і порядок його заповнення та подання), http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2016-rik/66411.html (форма заяви). Вказані документи на даний час проходять процедуру реєстрації та затвердження у відповідних органах. Проекти форм заяви, Акта та порядку заповнення та подання Акта інвентаризації обсягів залишку пального додаються до релізу.

Зміни до Податкового кодексу України внесені Законом України від 24 грудня 2015 року №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» значною мірою стосуються нарахування, сплати та адміністрування акцизного податку. Основна новація – до підакцизних товарів включено пальне, до переліку платників акцизного податку додано осіб, які реалізують пальне. Запроваджується ведення реєстру платників акцизного податку з реалізації пального, в якому міститься інформація про осіб, зареєстрованих платниками акцизного податку. Вводяться акцизні накладні, які діятимуть аналогічно за податковими накладними з ПДВ. Вводиться відповідальність для продавців пального. З 1 березня у тестовому режимі запрацює система електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП).

Головне управління ДФС у Черкаській області,
відділ комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...