ГУ ДФС у Черкаській області наголошує на необхідності отримання представниками платника та особами, які беруть участь у розгляді скарги такого платника на рішення контролюючого органу документів, що підтверджують їхні повноваження. А для проведення відео зйомки розгляду скарги (для подальшого розміщення запису у ЗМІ) необхідно отримувати ще й письмову згоду платників – власників податкової інформації з обмеженим доступом.

Так, підпунктом 17.1.9 п. 17.1 ст. 17 Податкового кодексу України визначено, що платник податків має право на нерозголошення контролюючим органом (посадовими особами) відомостей про такого платника без його письмової згоди та відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, державну, комерційну чи банківську таємницю та стали відомі під час виконання посадовими особами службових обов'язків, крім випадків, коли це прямо передбачено законами.

Згідно із п. 63.12 ст. 63 Кодексу інформація, що збирається, використовується та формується органами ДФС у зв'язку з обліком платників податків, вноситься до інформаційних баз даних і використовується з урахуванням обмежень, передбачених для податкової інформації з обмеженим доступом.

Відповідно до п. 74.2 ст. 74 Податкового кодексу України зібрана податкова інформація та результати її опрацювання використовуються для виконання покладених на органи ДФС функцій та завдань.

Пунктом 21.1 ст. 21 Кодексу встановлено, що посадові особи контролюючих органів зобов'язані дотримуватися Конституції України та діяти виключно відповідно до Кодексу та інших законів України, інших нормативних актів; не допускати розголошення інформації з обмеженим доступом, що одержується, використовується, зберігається під час реалізації функцій, покладених на контролюючі органи. Тож не зокрема поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини (стаття 32 Конституції України).

Згідно Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України 21.10.2015  № 916, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23.12.2015 за № 1617/28062, особа, яка подала скаргу на рішення контролюючого органу, має право брати участь у розгляді матеріалів скарги особисто або через представника, уповноваживши останнього у встановленому законодавством порядку.

Так, на сьогодні був призначений розгляд скарги одного з платників Черкаської області, який вимагав участі у її розгляді керівника або заступника керівника Головного управління ДФС у Черкаській області. Вказаного платника було попереджено про необхідність мати довіреності на представництво його інтересів усіма представниками, яких він бажає залучити до розгляду скарги. Натомість прийшли представники «громадськості» без відповідних документів, що підтверджують їхні повноваження та за відсутності письмової згоди платника і його контрагентів – власників податкової інформації з обмеженим доступом на розголошення інформації, отриманої під час розгляду скарги. Вони намагались втрутитись у розгляд скарги, поводились зухвало та зневажливо ставились до посадових осіб органів ДФС і перешкоджали виконанню службових обов'язків.

ГУ ДФС у Черкаській області просить платників, які доручають представляти свої інтереси особам та організаціям, забезпечити їх відповідними документами, що підтверджують їхні повноваження. Також просимо платників толерантно ставитись до працівників фіскальної служби при виконанні ними службових обов'язків.

Головне управління ДФС у Черкаській області,
відділ комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...