Завідувач сектору адміністрування єдиного внеску управління доходів і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Черкаській області Наталія Бойко відповіла на запитання страхувальників щодо заповнення та подання звіту з єдиного внеску.

1. За який звітний період та в який термін подається звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску у разі державної реєстрації припинення господарської діяльності страхувальника?

Відповідь:   Страхувальник, у разі державної реєстрації припинення господарської діяльності, зобов’язаний подати до дати зняття з обліку звіт за останній звітний період та звіти за попередні звітні періоди, якщо вони не подавались.

2. Чи потрібно подавати звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску суб’єкту господарювання, який не має найманих працівників?

Відповідь:  Якщо юридичні особи та фізичні особи – підприємці не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту), Звіт до фіскальних органів ними не подається.  При цьому, фізичні особи – підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані подавати звіт за себе незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність, крім ФОП – спрощенців, які є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

3. Чи переноситься граничний термін подання звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску, якщо останній день строку подання припадає на вихідний або святковий день?

Відповідь:    Відповідно до п. 13 розд. ІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, якщо останній день строку подання Звіту припадає на вихідний, святковий день чи інший неробочий день, то останнім днем подання Звіту вважається перший після нього робочий день. Одразу наголошу, що у разі якщо останній день строків сплати єдиного внеску припадає на вихідний або святковий день і граничний термін сплати внеску переноситься на перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

4. Чи існують обмеження щодо періодів, за які роботодавець має право подати уточнюючий звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску з метою виправлення помилок?

Відповідь:    Роботодавець до початку його перевірки контролюючим органом має право подати до відповідного територіального органу ДФС необхідні скасовуючі документи щодо виявлених недостовірних відомостей про застрахованих осіб та одночасно початкові документи із зазначеними вірними відомостями разом з пояснювальною запискою щодо їх зміни. Обмежень щодо періодів, за які роботодавець має право подати уточнюючий звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску з метою виправлення самостійно виявлених недостовірних відомостей, чинним законодавством не передбачено.

5. Яким чином страхувальнику виправити помилки у звіті щодо сум нарахованого єдиного внеску до закінчення терміну її подання?

Відповідь:     У разі виявлення помилки у Звіті щодо сум нарахованого єдиного внеску до закінчення терміну його подання, страхувальник повторно формує та подає Звіт у повному обсязі до фіскального органу за місцем обліку.

6. Чи має право контролюючий орган після отримання платником другої квитанції про прийняття звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску без помилок визнати такий звіт не прийнятим?

Відповідь: Контролюючий орган має право після отримання платником другої квитанції про внесення відомостей зі звітності страхувальника до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, визнати такий звіт не прийнятим.

7. Чи може страхувальник після закінчення терміну подання звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску виправити помилки, що не стосуються грошових показників (загальні реквізити) у таблицях 1 - 4 додатка 4?

Відповідь:  Виправити помилки, допущені в звіті, а саме, в таблицях 1 - 4 додатка 4 звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску, що не стосуються грошових показників (загальні реквізити), страхувальник може шляхом зазначення вірних показників в звіті за будь-який наступний звітний період.

8. В який термін та за якою формою подають звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску ФОП - платники єдиного податку без використання праці найманих працівників?

Відповідь: Фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, без використання праці найманих працівників, формують та подають звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом.  Звітним періодом є календарний рік. Звіт подається за формою згідно таблиць 2, 4 додатка 5 «Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» до «Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №435 із зазначенням типу форми «початкова».   При цьому, звіт не подається платниками єдиного податку, які є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

9. В який термін та за якою формою подають звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску ФОП, які обрали загальну систему оподаткування без використання праці найманих працівників?

Відповідь:  Форми та строки подання звітності передбачено Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435.    Фізичні особи - підприємці, які обрали загальну систему оподаткування, формують та подають звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом.   Звітним періодом є календарний рік.     Звіт подається за формою згідно таблиць 1, 4 додатка 5 до Порядку №435 із зазначенням типу форми «початкова».

10. В який термін та за якою формою подають звітність по єдиному внеску особи, які провадять незалежну професійну діяльність без використання праці найманих працівників?

Відповідь: Форми та строки подання звітності передбачено Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435. Особи, які провадять незалежну професійну діяльність без використання праці найманих працівників, формують та подають звіт самі за себе один раз на рік до 1 травня року, наступного за звітним періодом.  Звітним періодом є календарний рік.  Звіт подається за формою згідно таблиць 3, 4 додатка 5 до Порядку №435 із зазначенням типу форми «початкова».

11. До якого фіскального органу подається звітність та сплачується єдиний внесок страхувальниками – великими платниками податків?

Відповідь: Великий платник податків сплачує та подає звітність по єдиному внеску до фіскальних органів за основним місцем обліку.

12. До якого фіскального органу подається звітність та сплачується єдиний внесок, у разі зміни СГ протягом бюджетного року місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району?

Відповідь: У разі зміни суб’єктом господарювання протягом бюджетного року місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району, звітність про суми нарахованого єдиного внеску подається та сплачується за новим місцем взяття на облік.

Детальний коментар для роботодавців як правильно заповнити та подати звітність з єдиного внеску та зразок заповнення Звіту за додатком 4 читайте: http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/245774.html

Також запрошуємо податкових агентів 21 квітня взяти участь у спеціальному вебінарі з детального роз’яснення порядку заповнення та подання податкового розрахунку за ф. №1ДФ. Онлайн трансляцію вебінару розпочнеться о 10-00 год. на сайті «Допомога платнику» за адресою: http://dopomogaplatnyku.ck.ua/ Адреса для надсилання питань для спікерів help_payer@ukr.net

Головне управління ДФС у Черкаській області,
відділ комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...