ГУ ДФС у Черкаській області пропонує роботодавцям, ФОП та громадянам переглянути нову підбірку питань – відповідей. Тема – застосування податкової соціальної пільги.

1. Чи має право на податкову соціальну пільгу (ПСП) батько, який утримує трьох дітей віком до 18 років, але двоє з яких є його рідними та одна дитина дружини, яка не всиновлена?

Відповідь: Оскільки чоловік не усиновив дитину дружини від першого шлюбу, у нього не виникає обов’язку щодо її утримання. Тобто, він не має право у такому випадку на застосування податкової соціальної пільги на не усиновлену дитину.   Однак, такий платник при отриманні доходу у вигляді заробітної плати, розмір якої у 2016 році не перевищує 3860 грн. на місяць (1930х2), та при додержанні всіх інших вимог ст. 169 Податкового кодексу України, має право на застосування податкової соціальної пільги у розмірі 689 грн. у розрахунку на кожну свою дитину.

2. Чи має право на ПСП платник податку, який має трьох дітей віком до 18 років, але двоє із них проживають з дружиною від першого шлюбу?

Відповідь:  Якщо батько, який має трьох дітей віком до 18 років, але двоє із них проживають з дружиною від першого шлюбу, бажає скористатися правом на застосування до його доходу податкової соціальної пільги, то разом із поданням до підприємства заяви щодо її застосування подаються, крім документів, визначених у Порядку надання документів для застосування ПСП, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року №1227, документи, що підтверджують факт утримання ним дітей. Такими документами може бути довідка органу опіки, рішення суду або нотаріально завірений договір між колишніми чоловіком та дружиною щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини, рішення суду про аліменти.

3. Чи має право учасник АТО, інвалід АТО на застосування ПСП і в якому розмірі?

Відповідь:  Податкова соціальна пільга не може бути застосована до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді грошового чи майнового (речового) забезпечення військовослужбовців, що виплачуються з бюджету. Працівники – інваліди І або ІІ групи у тому числі з дитинства, мають право у 2016 році на ПСП у підвищеному розмірі 1033,5 грн. (150% суми пільги, визначеної пп. 169.1.1 статті 169 Податкового кодексу України). На пільгу у розмірі 1378 грн. (200%) має право особа, яка є учасником бойових дій під час Другої світової війни або особою, яка у той час працювала в тилу, та інвалідом І і ІІ групи, з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

4. На підприємстві працюють батьки, які виховують двох дітей віком до 18 років, один з яких інвалід. Яка застосовується соціальна пільга?

Відповідь:  Платник податків при додержанні всіх вимог ст. 169 Податкового кодексу України має право на застосування двох пільг: на кожну дитину віком до 18 років, яка не є інвалідом, - по 100 % пільги (у 2016 році – 689 грн.), та на кожну дитину-інваліда - по 150 % (у 2016 році – 1033,5 грн.). При цьому розмір заробітної плати одного з батьків, що дає право на податкову соціальну пільгу повинен бути 1930 грн. включно, а граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги другому з батьків визначається як добуток 1930 грн. та відповідної кількості дітей.

5. Чи потрібно роботодавцю застосовувати ПСП при нарахуванні ПДФО до заробітної плати у вигляді авансу?

Відповідь: Податкова соціальна пільга застосовується до всієї заробітної плати за місяць, а не до її частини (авансу).

6. Чи має право на ПСП особа, яка одночасно з доходами у вигляді пенсії з Пенсійного фонду України отримує доходи у вигляді заробітної плати?

Відповідь: Фізична особа, яка одночасно з доходами у вигляді пенсії з Пенсійного фонду України отримує доходи у вигляді заробітної плати, має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги за умови дотримання вимог пп.169.1 ст.169 Податкового кодексу України та подання роботодавцю заяви про застосування пільги.

7. Чи застосовується ПСП до заробітної плати громадянина, який зареєстрований ФОП?

Відповідь: Нормами Податкового кодексу не заборонено надання податкової соціальної пільги для фізичних осіб – підприємців за умови виконання вимог ст.169 цього Кодексу.

8. Чи застосовується ПСП до доходу ФОП від здійснення підприємницької діяльності?

Відповідь: Податкова соціальна пільга не застосовується до доходів фізичних осіб – підприємців від здійснення підприємницької діяльності.

9. На яку ПСП мають право батьки, які утримують двох і більше дітей до 18 років?

Відповідь:  Платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 100 відс. суми пільги, яка визначена п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПКУ, у розрахунку на кожну таку дитину (п.п. 169.1.2 п. 169.1 ст. 169 ПКУ), тобто у 2016 році – 689 гривень.   При цьому розмір заробітної плати одного з батьків, що дає право на податкову соціальну пільгу повинен бути 1930 грн. включно, а граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги другому з батьків визначається як добуток 1930 грн. та відповідної кількості дітей.

Нагадуємо, що порядок надання податкових соціальних пільг встановлений ст. 169 розд. IV Податкового кодексу України.   Відповідно до п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України будь-який платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунок на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року. Податкова соціальна пільга становить у 2016 році для будь-якого платника 689 грн. (50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи у розрахунку на місяць, встановленому законом на 1 січня звітного податкового року). Розмір підвищеної податкової соціальної пільги: 150% ПCП = 1033,50 гpн; 200% ПCП = 1378,00 гpн. Граничний розмір зарплати, до якої застосовується податкова соціальна пільга, у 2016 році дорівнює 1930 грн. (розмір місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помножений на 1,4 та округлений до найближчих 10 гривень – пп. 169.4.1 Податкового кодексу України).

Головне управління ДФС у Черкаській області,
відділ комунікацій

 

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...