Начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, майнових податків і зборів з фізичних осіб управління податків і зборів з фізичних осіб головного управління ДФС у Черкаській області Віталій Лушников звернув увагу на порядок справляння податку на доходи фізичних осіб та військового збору з іноземних доходів.

Так, порядок оподаткування іноземних доходів визначений п.170.11 ст.170 Податкового кодексу України, згідно з пп. 170.11.1 якого якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних до­ходів є іноземним, сума такого доходу включаєть­ся до загального річного оподатковуваного дохо­ду платника податку на доходи фізичних осіб — отримувача та оподатко­вується за ставкою 18%. Також згідно п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 розд. XX Податкового кодексу України із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5%.

Відповідно до пп. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу України у разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України, платник податку на доходи фізичних осіб може зменшити суму річного податко­вого зобов'язання з цього податку на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшен­ня за зазначеними підставами у річній податко­вій декларації.

Звертаємо увагу на те, що у річній податко­вій декларації визначаються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

На відміну від податку на доходи фізичних осіб (який згідно з пп. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу України зменшується/не сплачується взагалі за наявності підтверджувальних документів про сплату податку за кордоном) суму військового збору, визначену у декларації, слід сплатити до 1 серпня року, наступного за звітним.

У разі відсутності у платника під­твердних документів щодо суми отриманого доходу з іноземних джерел та суми спла­ченого податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до ст. 13 Податкового Кодексу України, він зобов'язаний подати до контролюючого органу за своєю податко­вою адресою заяву про перенесення строку по­дання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в уста­новлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену Кодексом та іншими законами.

Згідно з п. 13.5 ст. 13 Податкового кодексу України для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, плат­ник зобов'язаний отримати від державного ор­гану країни, де отримується такий дохід (при­буток), уповноваженого справляти такий пода­ток, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт опо­даткування. Зазначена довід­ка підлягає легалізації у відповідній країні, від­повідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

Щодо мови довідки. Основи державної мовної політики визнача­ються Конституцією України, а порядок застосування мов в Україні — винятково Законом України «Про засади державної мовної політики». Відповідно до ст. 10 Конституції України держав­ною мовою в Україні є українська мова. Частиною другою ст. 6 Закону України «Про засади державної мовної політики» ви­значено, що українська мова як державна мо­ва обов'язково застосовується на всій території України при здійсненні повноважень ор­ганами законодавчої, виконавчої та судової влади, у міжнародних договорах, у навчальному процесі в навчальних закладах в межах і порядку, що визначаються цим Законом. Статтею 11 вказаного Закону встановлено, що основною мовою роботи, діловодства і до­кументації органів державної влади та органів місцевого самоврядування є державна мова.

Згідно з пп. 191.1.2 п. 191 ст. 191 Подат­кового кодексу України до повноважень (функцій) контролюючого органу відноситься, зокре­ма, контроль за своєчасністю подання плат­никами податків передбаченої законом звіт­ності (декларацій, розрахунків та інших до­кументів, пов'язаних з обчисленням і спла­тою податків, зборів, платежів), своєчасніс­тю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків, зборів, платежів.

Таким чином, оскільки українська мова як державна обов'язково застосовується на всій території України при здійсненні по­вноважень органами виконавчої влади, то фізична особа, яка одержала іноземний до­хід, для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, надає контролюючому органу лега­лізовану в установленому порядку довідку, яка супроводжується нотаріально засвідче­ним перекладом українською мовою.

Отже, особа - резидент, яка отримала іноземні доходи і сплатила податки за кордоном, для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, в рахунок сплати податку на доходи фізичних осіб (та у разі, якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України, передбачено таке зарахування) зобов’язана:

  • отримати від державного ор­гану країни, де отримується такий дохід (при­буток), уповноваженого справляти такий пода­ток, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт опо­даткування;
  • легалізувати вказну довідку у відповідній країні, від­повідній закордонній дипломатичній установі України;
  • супроводити таку довідку нотаріально засвідче­ним перекладом українською мовою;
  • скласти та подати у встановлений Податковим кодексом України термін (до 1 травня року наступного за звітним, а за відсутності під­твердних документів та на підставі відповідної заяви – до 31 грудня року, наступного за звітним) річну податко­ву декларацію, у якій визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Водночас особа - резидент, яка отримала іноземні доходи і сплатила податки за кордоном має сплатити визначені у декларації податкові зобов’язання з військового збору до 1 серпня року, наступного за звітним.

Віталій Лушников нагадав, що для отримання відповіді фахівців ГУ ДФС у Черкаській області на конкретне питання з оподаткування та для отримання первинної (безоплатної) правової допомоги потрібно направити лист на адресу help_payer@ukr.net з позначкою «Проект «Право платника». Переглянути узагальнені питання – відповіді та актуальні матеріали за темою, а також прочитати детальну інформація з питань роботи ініціативного проекту головного управління ДФС у Черкаській області можна у спеціальному банері «Право платника» на відповідному суб-сайті ГУ ДФС в області: http://ck.sfs.gov.ua/anonsi-ark/13623.html

Головне управління ДФС у Черкаській області,
сектор комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...