Нагадаємо, декларацію про майновий стан і доходи фізичні особи – підприємці подають по строку 9 лютого; громадяни, які зобов’язані декларувати доходи та самозайняті особи – до 1 травня і громадяни для реалізації права на податкову знижку за 2016 рік – до 31 грудня 2017 року.

А як бути особам, які торік отримали «змішані» доходи, у який термін звітувати, як правильно визначити у декларації категорію та як не проґавити термін сплати податку на доходи фізичних осіб і військового збору? – Цю тему викладено у грудневому відео огляді начальника відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, майнових податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Черкаській області Віталія Лушникова.

Він навів приклади заповнення декларації для всіх категорій декларантів – 2017 та відповів на запитання.

В.Лушников нагадав, що декларацію за 2016 рік слід подавати за новою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859».

У рядку 8 розділу І декларації платник податків самостійно визначає категорію, до якої його слід віднести:

  • громадянин;
  • особа, яка провадить незалежну професійну діяльність;
  • підприємець (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування).

Отже, фізичні особи – підприємці, які протягом року отримали дохід виключно від підприємницької діяльності (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування), вказують категорію платника позначкою Х в клітинці „підприємець”. Граничний термін подання декларації про майновий стан і доходи для підприємців 9 лютого 2017 року, а термін сплати податку на доходи фізичних осіб і військового збору 17 лютого 2017 року.

Фізичні особи, що провадять незалежну професійну діяльність, які отримали дохід виключно від незалежної професійної діяльності, вказують категорію платника позначкою Х в клітинці „особа, яка провадить незалежну професійну діяльність”. Граничний термін подання декларації для платників податку фізичних осіб, що провадять незалежну професійну діяльність – 3 травня 2017 року, а термін сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору до 1 серпня року, що настає за звітним (останній день сплати 31 липня 2017 року).

Платники податку – фізичні особи, які минулого року провадили незалежну професійну діяльність та одночасно здійснювали підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування, вказують категорію позначкою Х в клітинці „підприємець”. Граничний термін подання Декларації про майновий стан і доходи для таких осіб 9 лютого 2017 року, а термін сплати ПДФО та військового збору 17 лютого 2017 року.

Платники податку – фізичні особи, які провадили у 2016 році незалежну професійну діяльність та одночасно здійснювали підприємницьку діяльність виключно на спрощеній системі оподаткування, вказують категорію платника проставляючи позначку Х в клітинці „особа, яка провадить незалежну професійну діяльність”. Граничний термін подання декларації про майновий стан і доходи для таких осіб 3 травня 2017 року, а термін сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору від незалежної професійної діяльності до 1 серпня року, що настає за звітним (останній день сплати 31 липня 2017 року).

Фізичні особи – підприємці, які протягом 2016 року отримали дохід від підприємницької діяльності (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) та інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи як громадяни (дохід від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм); інвестиційний прибуток; дохід від успадкованого чи отриманого у дарунок майна і т.д.), вказують категорію платника позначкою Х в клітинці „підприємець”. Граничний термін подання декларації про майновий стан і доходи для таких підприємців 9 лютого 2017 року, а термін сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору 17 лютого 2017 року.

Фізичні особи – підприємці, які протягом року отримали дохід від підприємницької діяльності на спрощеній системі оподаткування та інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи як громадяни (дохід від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм); інвестиційний прибуток; дохід від успадкованого чи отриманого у дарунок майна і т.д.), вказують категорію платника позначкою Х в клітинці „громадянин”. Граничний термін подання декларації для таких осіб 3 травня 2017 року, а термін сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору від отримання інших доходів до 1 серпня року, що настає за звітним (останній день сплати 31 липня 2017 року).

Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність та отримали інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи як громадяни (дохід від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм); інвестиційний прибуток; дохід від успадкованого чи отриманого у дарунок майна і т.д.), вказують категорію платника позначкою Х в клітинці „особа, яка провадить незалежну професійну діяльність”. Граничний термін подання декларації про майновий стан і доходи для таких осіб 3 травня 2017 року, а термін сплати податку на доходи фізичних осіб до 1 серпня року, що настає за звітним (останній день сплати 31 липня 2017 року).

Фізичні особи – підприємці, які протягом року здійснили перехід зі спрощеної системи оподаткування та отримали дохід виключно від підприємницької діяльності, вказують категорію платника позначкою Х в клітинці „підприємець”. Граничний термін подання Декларації про майновий стан і доходи для таких підприємців 9 лютого 2017 року, а термін сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору 17 лютого 2017 року.

Віталій Лушников наголосив на необхідності дотримання вказаних термінів подання декларацій та термінів сплати податкових зобов’язань.

Рекомендуємо декларантам – 2017 обов’язково переглянути відео огляд нової декларації про майновий стан і доходи:

Тези, презентацію, форму декларації та додатків, таблички для самоконтролю – 2016 та відповіді на запитання: http://ck.sfs.gov.ua/okremi-storinki/arhiv2/279382.html Додаткові запитання декларанти можуть поставити у коментарях до відео або за адресою проекту help_payer@ukr.net

В рамках деклараційної кампанії – 2017 профільні фахівці головного управління ДФС у Черкаській області майже щодня видають актуальні роз’яснювальні та інформаційні матеріали для декларантів. Незабаром вийде чергове роз’яснення про заповнення декларації фізичними особами – підприємцями.

Головне управління ДФС у Черкаській області,
сектор комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...