Особа припинила підприємницьку діяльність та знімається з обліку в ДФС. Державна реєстрація ФОП була проведена у січні 2016 року, підприємець застосовував загальну систему оподаткування. Остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності проведені, податкову звітність за 2016 рік подано. Під час перевірки інспектори ДФС звернули увагу на те, що підприємець не подав декларацію за результатами 1 кварталу 2016 року – в чому порушення та яка відповідальність?

Нагадуємо, що згідно з п.п. 177.5.2 п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України фізичні особи – підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку, вперше подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочата така діяльність. Ново зареєстровані підприємці у цій податковій декларації також зазначають інформацію про майновий стан та доходи станом на дату державної реєстрації.

Підпунктом 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 Кодексу визначено, що податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків), протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

Отже, в даному випадку фізична особа – підприємець, зареєстрований у 2016 році зобов’язаний був подати першу податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочата підприємницька діяльність (протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу) та річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (по строку 9 лютого 2017 року).

Інформація для новостворених ФОП, які перейшли на спрощену систему оподаткування та обрали першу або другу групу

Згідно з п.п. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

А до цього часу, тобто до першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася її державна реєстрація, така фізична особа – підприємець перебуває на загальній системі оподаткування та подає до ДФС за місцем своєї податкової адреси протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, податкову декларацію про майновий стан і доходи, за період від дати державної реєстрації до переходу на спрощену систему оподаткування. Надалі платники єдиного податку першої та другої груп подають до ДФС податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ст. 295 Податкового кодексу України.

Отже, фізична особа – підприємець, яка до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подала заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи також подає дві декларації: податкову декларацію про майновий стан і доходи за результатами звітного кварталу, в якому розпочата підприємницька діяльність (протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу) та річну податкову декларацію платника єдиного податку.

Відповідальність для фізичної особи – підприємця за неподання/несвоєчасне подання декларації про майновий стан і доходи

За неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи фізичними особами – підприємцями передбачена штрафна санкція в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання, а за ті самі порушення, вчинені платником протягом року, передбачена штрафна санкція в розмірі 1020 гривень.
Крім того, за неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи фізичними особами – підприємцями застосовується адміністративний штраф у розмірі від 51 грн. до 136 грн., а у разі повторного порушення – від 85 грн. до 136 грн.

Головне управління ДФС у Черкаській області,
сектор комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...