«Мої батьки – пенсіонери отримали торік спадок від тітки. При оформленні сплатили мито, а податків не сплачували, тому що вважали, що доходи від рідні не оподатковуються. Недавно батькам прийшла квитанція про сплату податку – це правильно?»

У зв’язку із значною кількістю запитань з даного приводу та подібних головне управління ДФС у Черкаській області висвітлює питання оподаткування доходів у вигляді подарунку та/або спадку у поточному році та нагадує про особливості сплати податків обдарованими та спадкоємцями минулоріч.

Так, з 1 січня 2017 року за ставкою 0% оподатковуються подарунки та об’єкти спадщини отримані від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення.

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік/ дружина, діти, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Ще одне. У 2017 році у разі дарування/спадкування об’єктів, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається. Підстава: Закон України від 23 лютого 2017 року №1910-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини», який змінив порядок оподаткування доходів у вигляді подарунків/спадщини та визначив необхідність оцінки об’єктів оподаткування в окремих випадках.

Водночас (ст. 174 Податкового кодексу України) доходи у вигляді подарунків/спадщини не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення оподатковуються податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%. А майно, успадковане від нерезидента (або успадковане нерезидентом) оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. Аналогічно і щодо подарунків від нерезидентів/нерезидентам. Окрім того вказані доходи відображаються у декларації про майновий стан і доходи за звітний рік, крім нерезидентів, які сплачують податок до оформлення спадщини/подарунку.

Також при отриманні спадкоємцями та /або обдарованими – не членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення доходів у вигляді об’єктів спадщини/дарунків об’єктом оподаткування є оціночна вартість таких об’єктів спадщини/дарунків, визначена згідно із законом. А отже, у даному випадку на відміну від подарованого/успадкованого майна від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення відповідна оцінка проводиться.

До 1 січня 2017 року за нульовою ставкою оподатковувались тільки подарунки/спадщина від членів сім’ї першого ступеня споріднення (а це батьки фізичної особи, чоловік/ дружина, діти, у тому числі усиновлені), а від інших осіб крім нерезидентів – оподатковувались ПДФО за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%. Фізичні особи, які торік отримали подарунки/спадщину від тітки, дядька, рідних братів, сестер, баби, діда, онуків, ін. – тобто не від фізичних осіб – членів сім’ї першого ступеня споріднення, зобов’язані по строку 3 травня 2017 року подати відповідну декларацію, нарахувати податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору та по строку 31 липня сплатити визначені у деклараціях про майновий стан і доходи за 2016 рік відповідні податкові зобов’язання з ПДФО та військового збору.

Повторно звертаємо увагу, що майно, успадковане від нерезидента (або успадковане нерезидентом) оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. Аналогічно і щодо подарунків від нерезидентів/нерезидентам.

Головне управління ДФС у Черкаській області,
відділ комунікацій управління організації роботи

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...