Головне управління ДФС у Черкаській області в рамках правопросвітницького проекту «Я маю право!» наводить актуальні питання – відповіді із ЗІР про право платників на нарахування податкової знижки. Чергове роз’яснення – для осіб, які оплатили допоміжні репродуктивні технології. Категорія 103.06.06. Адреса розміщення ресурсу http://zir.sfs.gov.ua/main

1. Чи може чоловік скористатись правом щодо включення до податкової знижки оплати допоміжних репродуктивних технологій, якщо дружина не працює?

Відповідь: Платник податку чоловічої статі має право на отримання податкової знижки згідно із п.п. 166.3.6 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України на суму витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій, наданих дружині платника податків, але оплачених таким платником (чоловіком).

до частини сьомої ст. 281 Цивільного кодексу України повнолітня жінка або чоловік мають право за медичними показаннями на проведення щодо них лікувальних програм допоміжних репродуктивних технологій згідно з порядком та умовами, встановленими законодавством. Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій в Україні, який визначає механізм та умови застосування методики допоміжних репродуктивних технологій, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 09.09.2013 №787, стосується удосконалення медичної допомоги населенню при лікуванні безпліддя із застосуванням допоміжних репродуктивних технологій та регулює відносини між пацієнтами (жінками, чоловіками) та закладами охорони здоров’я, які забезпечують застосування методик допоміжних репродуктивних технологій та не містить положень щодо порядку (способів) оплати наданих медичних послуг та суб’єктів, які здійснюють таку оплату. до ст. 3 Основ законодавства України про охорону здоров’я послугою з медичного обслуговування населення (медичною послугою) є послуга, що надається пацієнту закладом охорони здоров’я або фізичною особою – підприємцем, яка зареєстрована та одержала в установленому законом порядку ліцензією на провадження господарської діяльності з медичної практики, та оплачується її замовником. Замовником послуги з медичного обслуговування населення можуть бути держава, відповідні органи місцевого самоврядування, юридичні та фізичні особи, у тому числі пацієнт. Таким чином, платник податку чоловічої статі має право на отримання податкової знижки згідно із п.п. 166.3.6 п. 166.3 ст. 166 ПКУ на суму витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій, наданих дружині платника податків, але оплачених таким платником (чоловіком). Тобто чоловік – член подружжя, яке 2017 року замовляло відповідну медичну послугу, дружина якого звітного року не працювала, має право скористатись правом на податкову знижку, якщо він оплатив застосування допоміжних репродуктивних технологій та його ПІБ зазначено у платіжних/розрахункових документах на оплату.

! Звертаємо увагу, що попереднє роз’яснення, за яким право на податкову знижку мала виключно жінка: «Враховуючи те, що дії із допоміжних репродуктивних технологій проводяться із жінкою, то скористатися право щодо включення до податкової знижки оплати допоміжних репродуктивних технологій може платник податку – жінка», з 6 вересня 2018 року переведено до не чинних, у зв’язку з розміщенням в Базі знань уніфікованої редакції відповіді на запитання.

2. Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, має подати платник податку до контролюючого органу щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки за оплату допоміжних репродуктивних технологій?

Відповідь: До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця таких послуг і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких послуг і строк їх продажу (виконання, надання). Оригінали зазначених документів не надсилаються ДФС, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Податковим кодексом (1095 днів з дня подання декларації про майновий стан і доходи).

3. Який алгоритм розрахунку податкової знижки у вигляді суми витрат платника податку на оплату допоміжних репродуктивних технологій?

Відповідь: Алгоритм розрахунку податкової знижки у вигляді суми витрат платника податку на оплату допоміжних репродуктивних технологій розраховується наступним чином:

  • визначається база оподаткування шляхом зменшення річної суми нарахованої (виплаченої) заробітної плати на суму єдиного соціального внеску та податкової соціальної пільги з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Розділу ІV Податкового кодексу України. При цьому інформацію щодо сум нарахованого загального річного оподатковуваного доходу, застосованих податкових соціальних пільг, утриманого єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб фізичні особи отримують у вигляді довідки про доходи від свого роботодавця;
  • на підставі підтверджувальних документів визначається сума витрат, яку дозволяється включити до податкової знижки;
  • розраховується сума податку на доходи фізичних осіб на яку зменшуються податкові зобов’язані у зв’язку з використанням права на податкову знижку шляхом різниці між базою оподаткування та понесеними платником податку витратами в зв’язку з переобладнанням транспортного засобу, помноженої на ставку податку.
  • - здійснюється порівняння розрахункової суми податку із сумою податку, фактично утриманого із заробітної плати за рік.

У разі, якщо сума податку, утриманого із заробітної плати перевищує розраховану суму податку, то така сума підлягає поверненню платнику податку.

При цьому, сума, що має бути повернута зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій декларації про майновий стан і доходи протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Аналогічно визначається податкова знижка в зв’язку з витратами на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита.

Слід пам’ятати, що право на нарахування податкової знижки має резидент, у якого є реєстраційний номер облікової картки платника податку (а хто відмовився – відповідна відмітка у паспорті); платник, який звертається за знижкою звітного періоду отримав доходи у вигляді заробітної плати та прирівняні і сплатив ПДФО та загальна сума знижки не може перевищувати суму сплаченого податку на доходи фізосіб.

Термін подання декларації для реалізації права на податкову знижку за 2017 рік – 31 грудня 2018 року, за 2018 рік – 31 грудня 2019 року.

Пропозиції для надання коментарів в рамках в рамках правопросвітницького проекту «Я маю право!» можна надсилати на адресу help_payer@ukr.net

Головне управління ДФС у Черкаській області,
відділ комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...