14 червня – граничний термін подання заяви про обрання спрощеної системи або переходу на іншу групу єдиного податку з ІІІ кварталу 2019 року

Пропонуємо 5 питань – відповідей за темою з бази «ЗІР», категорія 107.01.

1) Якщо 10-ий день від державної реєстрації припадає на святковий або вихідний – термін подання заяви для новостворених ФОП – платників єдиного податку третьої групи переноситься

Зареєстровані в установленому законом порядку (новостворені) суб’єкти господарювання, які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації (п.п. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 Податковий кодекс України). Слід зазначити, що Кодексом не передбачено перенесення граничного строку подання такої заяви у разі, якщо останній день строку подання припадає на вихідний або святковий день.
Разом з тим, згідно з частиною першою ст. 251 Цивільного кодексу України, строком є певний період у часі, зі спливом якого пов’язана дія чи подія, яка має юридичне значення.

Строк визначається роками, місяцями, тижнями, днями або годинами (частина перша ст. 252 Цивільного кодексу). Якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону у місці вчинення певної дії, днем закінчення строку є перший за ним робочий день (частина п’ята п. 254.5 ст. 254 Цивільного кодексу). Отже, для новостворених фізичних осіб – підприємців, у яких 10-ий день з дня їх державної реєстрації припадає на святковий або вихідний день, термін подання заяви щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплати ПДВ, переноситься на перший робочий день, наступний за вихідним або святковим днем.

2) Заява про застосування спрощеної системи – не відкликається

Норми Податкового кодексу України не передбачають можливості суб’єктом господарювання відкликати подану ним заяву про застосування спрощеної системи оподаткування.

Нагадуємо, для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платникам єдиного податку першої – третьої груп необхідно подати до ДФС відповідну заяву. Це можна зробити в один з таких способів:

1) особисто платником податків або уповноваженою на це особою – для застосування спрощеної системи з ІІІ кварталу 2019 року – до 14 червня включно;
2) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення – для застосування спрощеної системи з ІІІ кварталу 2019 року – до 15 червня включно;
3) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації кваліфікованого електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством – для застосування спрощеної системи з ІІІ кварталу 2019 року – до 15 червня включно ;

4) державному реєстратору як додаток до заяви про державну реєстрацію, що подається для проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця.

Термін подання заяви новоствореними ФОП, які бажають сплачувати єдиний податок за ставками, встановленої для першої або другої групи – до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація. Вказані ФОП будуть платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

Термін подання заяви новоствореними ФОП, які бажають сплачувати єдиний податок за ставками, встановленої для третьої групи – протягом 10 днів з дня державної реєстрації. Вони вважаються платниками єдиного податку з дня державної реєстрації.

Термін подання заяви для ФОП – платників інших податків і зборів – не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Для застосування спрощеної системи з ІІІ кварталу 2019 року – до 14 червня включно. Такий ФОП може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Для відмови від спрощеної системи оподаткування заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) – для відмови від спрощеної системи оподаткування з ІІІ кварталу 2019 року – заяву треба подати до 20 червня включно.

3) Дата заяви надісланої поштою – дата, відбита на адресному боці поштового відправлення

При надсиланні заяви про застосування спрощеної системи оподаткування поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення датою подання заяви вважається дата подання письмової кореспонденції для пересилання (дата відправлення), яка відбивається на адресному боці поштового відправлення та описі.

4) Куди подавати заяву, якщо ФОП змінив адресу

Фізична особа – підприємець у разі зміни податкової адреси, пов’язаної із зміною адміністративного району, подає заяву про перехід на спрощену систему оподаткування до ДФС за попереднім місцем податкової адреси (неосновним місцем обліку) до закінчення поточного бюджетного року, а починаючи з 1 січня наступного року – за новою податковою адресою (основним місцем обліку).

5) ФОП – платником єдиного податку 1 або 2 групи перевищений обсяг для групи? – цього року не можна повернутися на свою групу

У разі перевищення платником єдиного податку першої або другої групи обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України (300 тис.гривень – для першої групи 1,5 млн.гривень), фізична особа – підприємець повинна здійснити перехід на застосування іншої ставки податку (змінити групу єдиного податку) або відмовитись від застосування спрощеної системи оподаткування. У подальшому фізична особа – підприємець може повернутись або здійснити перехід на сплату єдиного податку як платник першої або другої групи з початку календарного року, наступного за роком, в якому нею виконано вимоги, визначені п. 291.4 ст. 291 ПКУ щодо обраної групи єдиного податку, у тому числі і щодо обсягу доходу.

Нагадаємо, фізичні особи — підприємці для переходу з ІІІ кварталу 2019 року на спрощену систему оподаткування можуть подати відповідну заяву про застосування спрощеної системи оподаткування до 14 червня 2019 року включно.

Також шляхом подання заяви до 14 червня включно платники єдиного податку, за умови дотримання вимог, встановлених Податковим кодексом України для відповідної групи, можуть перейти з ІІІ кварталу 2019 року на іншу групу платника єдиного податку.

Посилання для завантаження заяви та на порядок подання заяви: goo.gl/yNq6Ys

Для відмови з ІІІ кварталу 2019 року від спрощеної системи оподаткування суб’єктам господарювання – фізичним особам необхідно подати заяву не пізніше 20 червня 2019 року.

Норми щодо переходу на спрощену систему та відмови від її застосування визначені ст.298 Податкового кодексу України.

Ознайомитися з інформацією щодо термінів сплати у червні п.р. податків, зборів, платежів та подання податкової звітності можна в «податковому календарі», який розміщено на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС: goo.gl/YYzte6 або на сайті журналу «Вісник. Офіційно про податки»: goo.gl/A9naqK

Завантажити корисну табличку про умови застосування спрощеної системи для ФОП першої – третьої групи: goo.gl/JE5Ru

Головне управління ДФС у Черкаській області,
відділ комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...