Про зміни до Закону України №3219, зокрема щодо обов’язку відповідними суб’єктами господарювання застосовувати у своїй діяльності реєстратори розрахункових операцій зазначає в.о. начальника Головного управління ДПС у Черкаській області Сергій Гришко.

Він зауважує, що 1 серпня 2023 року набув чинності Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Цей закон відновив положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»:

– Наголошу, що Закон № 3219 не впроваджує нових норм. Він лише поновлює режим оподаткування, що діяв до початку війни. Більше того, в межах законодавства відповідальність за порушення норм – пом’якшена, відповідно розміри штрафних санкцій для суб’єктів господарювання зменшились. Натомість суб’єкти господарювання зобов’язані застосовувати класичні чи програмні реєстратори розрахункових операцій, якщо вони здійснюють свою господарську діяльність у готівковій формі або через POS-термінали.

Сергій Гришко каже, що платники можуть застосовувати на свій розсуд: класичні або програмні реєстратори розрахункових операцій. Водночас наголошує на особливій зручності програмних. За його словами, програмні РРО – безкоштовні, розроблені Державною податковою службою України. Їх можна встановити на будь-який гаджет, зокрема на телефон, планшет чи інший пристрій, та використовувати під час роботи.

Керівник Головного управління також інформує, що наразі працівники ГУ ДПС у Черкаській області та спеціалісти податкових інспекцій у регіоні активно проводять роз’яснювальну роботу з підприємцями щодо необхідності використання реєстраторів, інструментів їхнього застосування, а також поновлену з 1 жовтня цього року відповідальність за порушення норм Закону №3219.

Розміри штрафів, які застосовуватимуться до ФОПів, що є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, які здійснюють діяльність з продажу товарів (крім підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів) або надають послуги, такі:

- вчинене вперше порушення становитиме 25% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг);

- за кожне наступне вчинене порушення – 50% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг).

Закон № 3219 звільнив від відповідальності суб’єктів господарювання, які порушили вимоги закону №265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у період із 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року. Крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу:

- підакцизних товарів;

- здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти;

- діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

До Вашої уваги!

Працюють «гарячі лінії» ГУ ДПС у Черкаській області з питань застосування РРО/ПРРО: http://surl.li/kigck.

На сайті ДПС України – форми ПРРО для завантаження: http://surl.li/jykzd.

Державна податкова служба України
Головне управління
ДПС у Черкаській області

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...