Зареєстрований в органах ДФС до 1 січня 2015 року реєстратор розрахункових операцій, який не був доопрацьований до 31 грудня 2015 року і наразі не забезпечує подання по електронних каналах зв’язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, з 1 січня 2016 року не може використовуватись суб’єктом господарювання та підлягає виведенню з експлуатації. Вказане зазначено у листі Державної фіскальної служби України від 29.01.2016 №1861/6/99-99-22-07-03-15.

     Так, основним нормативно-правовим актом, що регулює розрахунки за готівку, є Закон України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», який є спеціальним законом. Встановлення вимог щодо проведення розрахункових операцій за готівку іншими законами, крім Податкового кодексу України, заборонено.

     Статтею 3 Закону №265/95-ВР визначено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані застосовувати РРО, що включені до Державного реєстру РРО, з додержанням встановленого порядку їх застосування.

      Пунктом 8 розділу II Прикінцевих положень Закону №265/95-ВР передбачено, що з 1 січня 2015 року дозволяється первинна реєстрація лише РРО, які створюють контрольну стрічку в електронній формі, та електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг), РРО з купівлі-продажу іноземної валюти.
      До 1 січня 2016 року дозволялось використання електронних контрольно-касових апаратів, введених в експлуатацію до 1 січня 2015 року, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді та подають до органів фіскальної служби по дротових або бездротових каналах зв’язку тільки інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій та/або в безготівковій формі, яка міститься в їх фіскальній пам’яті, і при цьому не подають електронних копій розрахункових документів.

    Таким чином, користувачам зареєстрованих та введених в експлуатацію до 01.01.2015 р. електронних контрольно-касових апаратів, що подають до фіскальних органів тільки інформацію про обсяг розрахункових операцій (Z-звіти), був наданий перехідний період тривалістю 1 рік для доопрацювання або заміни існуючої касової техніки на таку, яка забезпечує подання по електронних каналах зв’язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків.

Отже, якщо зареєстрований в органах ДФС до 1 січня 2015 року РРО не був доопрацьований і не забезпечує подання по електронних каналах зв’язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, такий РРО не може використовуватись суб’єктом господарювання з 1 січня 2016 року та підлягає виведенню з експлуатації.

Головне управління ДФС у Черкаській області,
сектор комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...