У зв’язку з численними запитаннями платників звертаємо увагу на листи – роз’яснення Державної фіскальної служби України щодо особливості справляння єдиного внеску у 2018 році.

Про перелік осіб, які звільняються з 1 січня 2018 року від сплати єдиного внеску – лист Державної фіскальної служби України від 09.02.2018 №3856/7/99-99-13-02-01-17 «Про надання інформації».

З метою уникнення неоднозначного тлумачення норм частини четвертої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» Пенсійний фонд України листом від 05.12.2017 №38450/03-13 надав перелік осіб, які звільняються з 1 січня 2018 року від сплати єдиного внеску.

Умови призначення пенсії за віком визначені статтею 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (Закону №1058), а саме досягнення віку за наявності страхового стажу тривалістю зазначеної у частинах першій - п’ятій статті 26 наведеного Закону.

Крім цього, законодавством передбачено призначення пенсій за віком раніше встановленого статтею 26 Закону №1058 віку. Це пенсії за віком на пільгових умовах, дострокові пенсії за віком та пенсії за віком зі зниженням пенсійного віку.

Отже, звільняються від сплати єдиного внеску фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які брали спрощену систему оподаткування, та члени фермерського господарства, які:

  • отримують пенсію за віком (у тому числі на пільгових умовах (передбачені частинами другою та третьою статті 114, пунктом 2 розділу XV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №1058)
  • отримують дострокову пенсію (у тому числі на пільгових умовах (передбачені частиною п’ятою статті 115, пунктом 72 розділу XV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №1058)
  • отримують пенсію зі зниженням пенсійного віку (у тому числі на пільгових умовах (передбачені статтею 55 Закону України від 28 лютого 1991 року №796-ХІІ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»))
  • є особами з інвалідністю, незалежно від отримання пенсії або соціальної допомоги
  • досягли віку, встановленого статтею 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (незалежно від виду пенсії).

Зазначена пільга не поширюється на осіб які:

  • отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника та не досягли віку, встановленого статтею 26 Закону № 1058.
  • отримують пенсію за вислугу років та не досягли віку, встановленого статтею 26 Закону № 1058

Також дія частини четвертої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» не поширюється на осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Нагадуємо, новації щодо нарахування та сплати єдиного внеску у 2018 році визначені Законами України від 03.10.2017 №2148-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» та від 07.12.2017 №2246-VІІІ «Про Державний бюджет України на 2018 рік».

Головне. З 1 січня 2018 року ФОП віднесені до першої групи платників єдиного податку втратили перевагу із сплати єдиного внеску та сплачують внесок на загальних підставах – не менше 819,06 грн. на місяць. Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску становить 15 розмірів мінімальної заробітної плати і цього року дорівнює 55845 грн. На рівні мінімального страхового внеску сплачують ЄСВ за себе ФОП, самозайняті особи та члени фермерського господарства в обов’язковому порядку, незалежно від діяльності, обраної системи та доходу. Змінено терміни сплати єдиного внеску фізичними особами – підприємцями та самозайнятими особами – щокварталу по строку 19 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Прочитати попередній огляд новацій щодо нарахування та сплати єдиного внеску у 2018 році можна за посиланням: http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/324029.html

Наступне роз’яснення – нагадування про справляння ЄСВ членами фермерського господарства у 2018 році з посиланням на листи – роз’яснення Державної фіскальної служби України, вийде завтра.

Головне управління ДФС у Черкаській області,
відділ комунікацій управління організації роботи

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...