Державна фіскальна служба України відкликала листи – роз’яснення від 12.01.2018 №1020/7/99-99-13-02-01-17 та від 19.01.2018 №1638/7/99-99-13-02-01-17 щодо обов’язку стати на облік в ДФС у 2018 році та сплачувати єдиний внесок для членів фермерського господарства та листом від 26.06.2018 №19425/7/99-99-13-02-01-17 поінформувала про чинний порядок справляння внеску вказаними платниками: goo.gl/VRNVAp

Згідно із законодавчими змінами, з 1 січня 2018 року члени фермерського господарства виключені із переліку платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Отже, 10 основних правил для платників вказаної категорії:

1) За заявами про добровільну участь у системі загальнообов'язкового
державного соціального страхування, поданими членами фермерського господарства до ДФС, Договори про добровільну участь у системі
загальнообов’язкового державного соціального страхування з 01.01.2018 не укладаються
.

2) Щодо раніше укладених Договорів, термін дії яких припадає на 2018 рік, за всіма видами соціального страхування, то такі договори станом на 31.12.2017 достроково розірвані та останнім звітним періодом (місяцем), за який члени фермерського господарства сплачують за ними єдиний внесок, є грудень 2017 року, граничний термін сплати минув 22 січня 2018 року. Звіт за такими Договорами (таблиця 1 додатку 6 до Порядку №435) слід було подати за період з початку дії Договору по грудень 2017 року включно.

3) Щодо обов’язку постановки на облік в ДФС членів фермерського господарства у 2018 році. Норма щодо постановки на облік не поширюється на членів фермерського господарства які є найманими працівниками та ФОП.

4) Кому ще не потрібно ставати на облік. Відповідно до частини четвертої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (Закон №2464) обов’язок щодо постановки на облік не поширюється на членів фермерського господарства якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Втім у разі втрати членом фермерського господарства статусу застрахованої особи, такий член фермерського господарства зобов’язаний стати на облік в ДФС як платник єдиного внеску.

5) Як сплачують внесок голови фермерського господарства, зареєстровані як юридична особа. Платни­ками єдиного внеску визначено членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на ін­ших підставах. Якщо голова фермерського господарства є членом цього фермерського господарства, про що зазначено у статуті, він є платником єдиного внеску відповідно до п. 51 частини першої ст. 4 Закону України №2464–VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», на якого поширюються обов'язки, визначені частиною другою ст. 6 цього Закону. У разі якщо голова фермерського госпо­дарства є засновником або іншою визначе­ною в статуті особою та при цьому згідно з цим статутом не є членом такого господарства, він не є платником єдиного внеску у розумінні п. 51 частини першої ст. 4 Закону №2464, проте належить до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

6) Відповідальність за ухилення від взяття на облік. Норма щодо постановки на облік в ДФС членів фермерського господарства та відповідних голів фермерських господарств діє з 1 січня 2018 року. Взяття на облік членів фермерського господарства та відповідних голів фермерських господарств (див п.5), оскільки на них не поширюється дія Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», здійснюється ДФС за місцезнаходженням чи місцем проживання у день отримання від них заяви про взяття на облік платника єдиного внеску. У разі ухилення від взяття на облік або несвоєчасного подання заяви про взяття на облік платниками єдиного внеску, накладається штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 170 грн. (пункт 1 частини одинадцятої статті 25 Закону №2464).

7) Куди звертатися для постановки на облік та яка форма заяви. Для взяття на облік платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування членам фермерських господарств необхідно подати до ДФС за місцем проживання заяву про взяття на облік платника єдиного внеску за формою №12-ЄСВ відповідно до пункту 1 розділу ІІІ Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 №1162: goo.gl/AqqEKP

8) Визначення бази нарахування єдиного внеску членами фермерського господарства за 2018 рік. Базою нарахування єдиного внеску для членів фермерського господарства є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць тобто не меншою за 819,06 грн. У разі якщо платник не отримав дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, він все одно зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464 та сума єдиного внеску і в такому випадку не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (не меншою за 819,06 грн.).

9) Сплата єдиного внеску членами фермерських господарств у 2018 році. Термін сплати за себе єдиного внеску, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. Перший граничний термін сплати був 19 квітня 2018 року – за перший квартал 2018 року та другий – 19 липня 2018 року – за другий квартал. Граничний термін сплати внеску за третій квартал – 19 жовтня.

10) Ще раз про відповідальність за несплату/несвоєчасну сплату внеску. Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника, а за порушення законодавства про єдиний внесок, зокрема, за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) внеску передбачено фінансову відповідальність, а саме:

- за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20% своєчасно несплачених сум

- на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1%суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені починається з першого календарного дня, що настає/ за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня фактичної сплати (перерахування) включно.

Звертаємо увагу, що вказана відповідальність (а також відповідальність за ухилення від взяття на облік / несвоєчасне подання заяви про взяття на облік) стосується членів фермерського господарства у т.ч. голів, які від 01.01.2018 до сьогодні не стали на облік та не сплатили єдиний внесок за перший та другий квартал по строку 19 квітня та 19 липня відповідно.

Нагадуємо, новації щодо нарахування та сплати єдиного внеску у 2018 році визначені Законами України від 03.10.2017 №2148-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» та від 07.12.2017 №2246-VІІІ «Про Державний бюджет України на 2018 рік».

Головне. З 1 січня 2018 року ФОП віднесені до першої групи платників єдиного податку втратили перевагу із сплати єдиного внеску та сплачують внесок на загальних підставах – не менше 819,06 грн. на місяць. Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску становить 15 розмірів мінімальної заробітної плати і цього року дорівнює 55845 грн. На рівні мінімального страхового внеску сплачують ЄСВ за себе ФОП, самозайняті особи та члени фермерського господарства в обов’язковому порядку, незалежно від діяльності, обраної системи та доходу. Змінено терміни сплати єдиного внеску фізичними особами – підприємцями та самозайнятими особами – щокварталу по строку 19 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Прочитати огляд щодо нарахування та сплати єдиного внеску у 2018 році можна за посиланням: goo.gl/sZw6uK

Про звільнення від сплати єдиного внеску у 2018 році: goo.gl/CEsKFk

Декретна відпустка ФОП: відповіді на п’ять основних запитань + рекомендації: goo.gl/5JBNmp

Для оформлення пенсії 20-річному непрацюючому студентові потрібен стаж та сплата ЄСВ: goo.gl/gzWDmH

Також нагадуємо про нещодавні зміни з єдиного внеску:

1) Оновлена звітність з єдиного внеску За наказом Міністерства фінансів України від 15.05.2018 №511 внесено зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які набрали чинності 6 липня 2018 року: goo.gl/cefxqm Вперше оновлена звітність подається за серпень п.р. по строку 20 вересня. Звітність за липень подається по строку по 20 серпня п.р. за формами звітності, затвердженими наказом Міністерства фінансів України № 435.

2) Змінено інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ Зміни затверджені наказом Міністерства фінансів України від 04.05.2018 №469 і набрали чинності з 26 червня п.р.: goo.gl/ECj1Tt

Головне управління ДФС у Черкаській області,
відділ комунікацій управління організації роботи

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...