Головне управління ДФС у Черкаській області у зв’язку із запитаннями пільговиків з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки в рамках правопросвітницького проекту «Я маю право!» звертає увагу на окремі пільги для власників майна – жителів Черкас. Про загальну пільгу з цього податку (зменшення бази оподаткування для квартири/квартир на 60 кв. метрів, житлового будинку/будинків – на 120 кв. метрів та для різних типів об’єктів – на 180) та про умови її застосування власники майна можуть прочитати за посиланням: goo.gl/ugQ4Uu

Звертаємо увагу черказан на те, що рішенням Черкаської міської ради від 28.01.2016 року №2-136 «Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 25.06.2015 року № 2-1312 «Про затвердження Положень та ставок місцевих податків і зборів на території міста Черкаси»: goo.gl/q2Gk3k відповідно до норм Податкового кодексу України звільнено у 2017 році від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки власників:

  • нежитлової нерухомості некомерційного призначення фізичних осіб, які знаходяться виключно в межах присадибних ділянок;
  • житлової нерухомості, в тому числі їх частки, учасників АТО та членів їх сімей на період проходження служби.

Як реалізувати право на пільгу на 2017 рік учаснику АТО (а також і на 2018 рік – наступного 2019 року, оскільки пільгу збережено згідно рішення Черкаської міської ради №2-2219 від 27.06.2017: goo.gl/Yxzeph)? І що робити пільговикам, які отримали податкові повідомлення – рішення з нарахуванням податку?

Учаснику АТО, який у 2017 році проходив службу – власнику нерухомості у м.Черкасах, необхідно обов’язково прийти на звірку до державної податкової інспекції у м.Черкасах (м.Черкаси, вул.Хрещатик, 235, каб. 410 – 411):

  • з документами про право власності на майно;
  • документами, що посвідчують особу;
  • підтвердними документами про період проходження служби в зоні АТО у 2017 році (оригінал та копія військового квитка, довідка військової частини про проходження служби у 2017 році тощо)
  • та відповідною письмовою заявою про проведення звірки та врахуванням права на пільгу.

Після підтвердження платником – учасником АТО право на звільнення майна від оподаткування за 2017 рік згідно рішення Черкаської міської ради від 28.01.2016 року №2-136 на підставі оригіналів відповідних документів, ДФС проводить перерахунок суми податку. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Як реалізувати право на пільгу на 2017 рік членам родини учасника АТО (а також і на 2018 рік – наступного року, оскільки пільгу збережено згідно рішення Черкаської міської ради №2-2219 від 27.06.2017: goo.gl/Yxzeph)? І що робити пільговикам, які отримали податкові повідомлення – рішення з нарахуванням податку?

Членам родини учасника АТО, який 2017 року проходив службу – власникам нерухомості у м.Черкасах, необхідно обов’язково прийти на звірку до державної податкової інспекції у м.Черкасах (м.Черкаси, вул.Хрещатик, 235, каб. 410 – 411):

  • з документами про право власності на майно;
  • документами, що посвідчують особу;
  • документами, що підтверджують ступень споріднення з учасником АТО, який 2017 року проходив службу (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб – оригінал та копія);
  • підтвердними документами про період проходження служби в зоні АТО у 2017 році (оригінал та копія військового квитка, довідка військової частини про проходження служби у 2017 році тощо)
  • та відповідною письмовою заявою про проведення звірки та врахуванням права на пільгу.

Після підтвердження членом родини учасника АТО право на звільнення майна від оподаткування за 2017 рік згідно рішення Черкаської міської ради від 28.01.2016 року №2-136 на підставі оригіналів відповідних документів, ДФС проводить перерахунок суми податку. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Водночас пільга не застосовуються до:

- майна пільговиків, площа якого перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної (тобто для квартир 60Х5 = 300 кв.м., для будинків 120Х5=600 кв.м; для різних типів 180Х5=900 кв.м.). До того ж власникам таких квартир/будинків сума податку збільшується на 25000 гривень на рік за кожну квартиру понад 300 кв.м., будинок більше 500 кв.м.

- майна пільговиків, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності. До прикладу, член сім’ї учасника АТО – фізична особа – підприємець, який зазначив своє житло як податкову адресу та фактично здійснює діяльність у власній квартирі/будинку, не матиме пільги з податку на нерухомість. Податок обраховується на загальних підставах. Аналогічно і для особи, яка здає квартиру/будинок в оренду.

Також відповідно до норм Податкового кодексу України та за рішенням №2-136 для фізичних осіб м.Черкас не оподатковуються податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки:

  • будівлі дитячих будинків сімейного типу;
  • житлова нерухомість непридатна для проживання, в тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням міської ради;
  • об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що належать дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа, визнаним такими відповідно до закону, дітям-інвалідам, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного такого об’єкта на дитину;
  • об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним або прийомним сім’ям, у яких виховується п’ять та більше дітей;
  • будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо у сільськогосподарській діяльності;
  • об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність в малих архітектурних формах та на ринках.

Втім у разі використання власниками житлової нерухомості у підприємницькій діяльності та з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізінг, позичку) пільга з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки не надається.

Радимо також прочитати за темою: «Податок на нерухість – 2018: базові питання»: goo.gl/ugQ4Uu

Пропозиції для надання роз’яснень та коментарів в рамках правопросвітницького проекту «Я маю право!» можна надсилати на адресу help_payer@ukr.net

Головне управління ДФС у Черкаській області,
відділ комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...