Головне управління ДФС у Черкаській області вкотре нагадує про необхідність своєчасної та в повному обсязі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, необхідність погашення наявної заборгованості та інформує про наслідки заборгованості із внеску.

наслідки з заборгованості з ЄСВ

Звертаємо увагу роботодавців — юридичних осіб та ФОП, які використовують працю найманих осіб та зобов’язані нараховувати, обчислювати і сплачувати внесок за застрахованих осіб; фізичних осіб – підприємців, членів фермерського господарства, осіб які провадять незалежну професійну діяльність і зобов’язані сплачувати внесок за себе, на 15 основних тез про наслідки заборгованості з єдиного внеску:

1. Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (частина 12 ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.10.2010 №2464-VI із змінами).

2. Обов'язки платників єдиного внеску виникають у ФОП, у т.ч. які обрали спрощену систему оподаткування, членів фермерського господарства та осіб які провадять незалежну професійну діяльність з дня їх державної реєстрації/ з початку провадження діяльності та припиняються після державної реєстрації закриття (припинення) ФОП/припинення відповідної діяльності. При цьому сплата внеску проводиться за місяць, у якому відбулася така реєстрація/припинення. Приклад: Державна реєстрація фізичної особи – підприємця відбулася 29 серпня 2018 року – ЄСВ слід сплачувати за серпень п.р. і у подальшому не менше за мінімальний страховий внесок (у 2018 році не менше за 819,06 грн.). Державна реєстрація закриття (припинення) підприємницької діяльності ФОП за його самостійним рішенням відбулася 2 серпня 2018 року – останній місяць, за який цей ФОП сплачуватиме єдиний внесок в сумі не менше за 819,06 грн.– серпень п.р.

3. Юридична особа, ФОП або фізична особа не може сплатити грошове зобов’язання по єдиному внеску за інших осіб.

4. День сплати єдиного внеску (частина 10 ст.9 Закону №2464):

1) у разі перерахування сум єдиного внеску з рахунку платника на відповідні рахунки ДФС – день списання банком або Державною казначейською службою суми платежу з рахунку платника незалежно від часу її зарахування на рахунок органу доходів і зборів;
2) у разі сплати єдиного внеску готівкою – день прийняття до виконання банком або іншою установою – членом платіжної системи документа на переказ готівки разом із сумою коштів у готівковій формі;
3) у разі сплати єдиного внеску в іноземній валюті – день надходження коштів на відповідні рахунки ДФС.

5. Відповідальність за несвоєчасну сплату єдиного внеску – штрафні санкції, пеня (ст.25 Закону №2464):

  • на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу;
  • за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сум;
  • за донарахування ДФС або платником своєчасно не нарахованого внеску накладається штраф у розмірі 10 відсотків зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50 відсотків суми донарахованого ЄСВ;
  • за неналежне ведення бухгалтерської документації, на підставі якої нараховується ЄСВ, накладається штраф у розмірі від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 136 грн. до 255 грн);
  • за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10 відсотків таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум.

6. Адміністративна відповідальність за несплату єдиного внеску (ст.165-1 КУпАП):

  • за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску, у тому числі авансових платежів, у сумі, що не перевищує 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто 5100 грн.), — накладення штрафу на посадових осіб, ФОП або особу, яка забезпечує себе роботою самостійно від 40 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 680 до 1360 грн.);
  • за несплату або несвоєчасну сплату внеску у сумі більше 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (понад 5100 грн.) — накладення штрафу на посадових осіб, ФОП або особу, яка забезпечує себе роботою самостійно від 80 до 120 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1360 до 2040 грн.).

Якщо зазначені дії вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, це тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб, ФОП або особу, яка забезпечує себе роботою самостійно від 150 до 300 неоподатковуваних мінімумів (від 2550 до 5100 грн.).

7. Якщо платник єдиного внеску не провів оплату по рішенню ДФС протягом десяти календарних днів, а також не повідомив ДФС про його оскарження, рішення передається державній виконавчій службі.

8. Розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати ЄСВ не передбачено. Заборгованість не підлягає списанню.

9. Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з єдиного внеску не застосовується (частина 16 ст. 25 Закону №2464). Це означає, що ДФС може донарахувати суми єдиного внеску, застосувати штрафні санкції за порушення порядку нарахування та сплати внеску, стягнути заборгованість та штрафні санкції за весь період роботи платника, починаючи з дати його взяття на облік як платника єдиного внеску. Але це також означає, що і платник єдиного внеску має можливість самостійно виправити помилки за звітний період будь-якої давності та доплатити єдиний внесок з врахуванням передбачених при такому донарахуванні штрафних санкцій (див. п.5).

10. За наявності у платника єдиного внеску одночасно й інших зобов’язань – із сплати податків, обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами, зобов’язання із сплати ЄСВ виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати (доходу)

11. Працівник має право знати свій страховий стаж і сплачений за нього єдиний внесок! На вимогу найманого працівника – застрахованої особи, на користь якої роботодавець сплачує єдиний внесок, такий роботодавець зобов’язаний пред'являти повідомлення про взяття на облік такого працівника як платника єдиного внеску та надавати інформацію про сплату єдиного внеску, в тому числі у письмовій формі (п. 6 частини 2 статті 6 Закону №2464)

12. Окремі особи мають борги з єдиного внеску з 2013 року. Це зокрема підприємці, які не завершили процедуру припинення і не знялися з обліку в територіальному органі Пенсійного фонду.

13. Як дізнатися про наявність/відсутність заборгованості з єдиного внеску. Для цього можна особисто звернутися до ДФС з відповідною письмовою заявою, або безпосередньо переглянути інформацію щодо заборгованості зі сплати єдиного внеску в «Електронному кабінеті платника», обравши в меню приватної частини кабінету «Стан розрахунків з бюджетом»: goo.gl/FGH2FT

Якими є наслідки заборгованості з єдиного внеску для застрахованої особи: два типові випадки

14. Роботодавець, який не сплачував єдиний внесок, створив найманому працівникові проблеми з нарахуванням пенсії - Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» громадяни мають право на отримання пенсій та соціальних послуг із солідарної системи зокрема за наявності необхідного страхового стажу. Він обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Періоди, за які в реєстрі відсутні дані про сплату ЄСВ, не враховуються, наймані працівники – застраховані особи втрачають страховий стаж для призначення пенсії і відповідно не враховується заробітна плата за ці періоди. Аналогічно в соціальному страхуванні – якщо в розрахунковому періоді для страхової допомоги відсутні сплачені за особу внески, вона не отримує належної компенсації втраченого заробітку у зв'язку із страховим випадком. Крім того якщо роботодавець має заборгованість по сплаті внеску, сплачені ним поточні суми ЄСВ зараховуються в рахунок погашення боргу у порядку календарної черговості його виникнення. Відновлення прав особи на отримання пенсії та виплат у повному обсязі відбудеться після погашення роботодавцем заборгованості з єдиного внеску. Звертаємо увагу на можливість та право найманих працівників контролювати свій страховий стаж і сплачений за них єдиний внесок (див п.11).

15. Жінка – ФОП, що має заборгованість з єдиного внеску за 2017-2018 рр., матиме ускладнення з отриманням допомоги по вагітності і пологах. Звертаємо увагу на те , що фізичні особи – підприємці незалежно від обраної системи оподаткування мають право на отримання матеріального забезпечення та соціальних послуг за умови сплати єдиного внеску. У тому числі лікарняних та декретних за рахунок коштів Фонду соціального страхування України: goo.gl/8oPHVA Згідно чинного законодавства, зокрема Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» право на отримання грошової виплати по вагітності та пологах має кожна вагітна жінка (в тому числі неповнолітня), але розмір допомоги та порядок її отримання безпосередньо залежить від статусу одержувача (працює і є застрахованою особою, студент, ФОП, безробітна, ін.). Один з документів, які надають до підрозділу Фонду соціального страхування за місцем реєстрації жінки – ФОП для отримання допомоги по вагітності та пологах, є довідка про суму сплаченого ЄСВ та відсутність заборгованості із внеску. Таку довідку можна безкоштовно отримати в ДФС. За несплати внеску та наявності заборгованості жінка – ФОП втрачає можливість отримати допомогу у відповідності до її статусу. Приклад: для оформлення декретних виплат жінка – ФОП, яка у 2017-2018 рр. не працювала, не отримувала доходів і має заборгованість з єдиного внеску за цей період, надала у серпні п.р. до підрозділу Фонду соціального страхування України за місцем реєстрації відповідну довідку з лікувального закладу від 10.08.2018 і заяву-розрахунок. Дізнавшись про обов’язковість сплати єдиного внеску для отримання виплат, ФОП визначила, що наявну заборгованість може погасити лише наприкінці п.р. В такому випадку для отримання допомоги по вагітності і пологах як ФОП – платник єдиного внеску вона може звернутися з документами (у т.ч. з довідкою про суму сплаченого ЄСВ та відсутність заборгованості із внеску) до підрозділу Фонду соціального страхування України після повного погашення заборгованості з ЄСВ. До того ж для звернення за допомогою до підрозділу Фонду соціального страхування ФОП – платнику єдиного внеску потрібно мати лікарняний (листок непрацездатності), а не довідку про тимчасову непрацездатність, яку видають особам – неплатникам ЄСВ.

І останнє. Особі, яка сплачувала ЄСВ, оформила декретні як ФОП і бажає отримувати соціальні виплати за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, не слід припиняти (закривати) підприємницьку діяльність. В протилежному випадку виплати будуть призупинені та зроблений перерахунок.

Реквізити рахунків для перерахування єдиного внеску не змінилися.

Їх можна завантажити за посиланням: goo.gl/Dvj7Ev (для платників Черкаської області), goo.gl/as43eZ – по Україні.

Головне управління ДФС у Черкаській області,
відділ комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...