У продовження теми переваг своєчасного і у повному обсязі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування звертаємо увагу підприємців на загальній системі оподаткування на особливості справляння внеску з 1 січня 2018 року. Питання – відповідь з Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу, категорія 301.04.02. Адреса розміщення ресурсу: http://zir.sfs.gov.ua/main

Яким чином та в який термін проводиться остаточний розрахунок єдиного внеску ФОП на загальній системі оподаткування, якщо сплата єдиного внеску відбувається поквартально, а термін подання річної звітності – до 10 лютого року, наступного за звітним?

Відповідь: Абзацом третім частини восьмої ст. 9 Закону України від 8 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями визначено, що платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зокрема фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Згідно з п.п. 1 п. 4 розд. ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449 із змінами і доповненнями, обчислення сум єдиного внеску фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування здійснюється на підставі даних річних податкових декларацій (річної звітності) та результатів перевірок діяльності таких осіб, що призвела до збільшення або зменшення розміру доходу, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому враховується кількість місяців, протягом яких така особа перебувала на обліку як платник єдиного внеску.

Базою нарахування єдиного внеску для фізичних осіб на загальній системі оподаткування є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п. 2 частини першої ст. 7 Закону №2464).
Пунктом 164.1 ст. 164 Податкового кодексу України встановлено, що базою оподаткування для доходів, отриманих від провадження господарської діяльності, є чистий річний оподатковуваний дохід, який визначається відповідно до п. 177.2 ст. 177 розд. ІV ПКУ, згідно з яким чистим оподатковуваним доходом є різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Відповідно до п.п. 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 Кодексу авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються платником податку самостійно кожного календарного кварталу згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів та витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, форма якої затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 №481, на підставі якої здійснюється заповнення Податкової декларації про майновий стан і доходи.

Остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в Декларації, з урахуванням сплаченого ним протягом року податку на доходи фізичних осіб на підставі документального підтвердження факту його сплати (п.п. 177.5.3 п. 177.5 ст. 177 Кодексу).

Враховуючи вищевикладене, суми єдиного внеску, сплачені фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування протягом року (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня звітного року, та до 20 січня року, наступного за звітним роком), враховуються такими платниками при остаточному розрахунку за календарний рік згідно з даними, зазначеними у Декларації та результатів перевірок діяльності таких осіб, що призвела до збільшення або зменшення розміру доходу, який підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Платники формують та подають Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом.

Термін сплати зобов’язань, визначених фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування, у Звіті (граничний термін подання 9 лютого 2019 року включно) настає в день подання такого Звіту, відповідно єдиний внесок необхідно сплатити до дати його подання включно.

А остаточний розрахунок щодо нарахування та сплати єдиного внеску за 2018 рік особами, які провадять незалежну професійну діяльність – до 1 травня 2019 року. Питання – відповідь з ЗІР, категорія 301.06.03.

Нагадуємо, єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати ЄСВ не передбачено. Заборгованість не підлягає списанню. Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з єдиного внеску не застосовується

Дізнатися про наявність/відсутність заборгованості з єдиного внеску можна особисто звернувшись до ДФС з відповідною письмовою заявою, або через «Електронний кабінет», обравши в меню приватної частини кабінету «Стан розрахунків з бюджетом»: goo.gl/FGH2FT

Реквізити рахунків для перерахування єдиного внеску не змінилися.

Їх можна завантажити за посиланням: goo.gl/Dvj7Ev (для платників Черкаської області),

goo.gl/as43eZ – по Україні.

Також радимо прочитати «Наслідки заборгованості з єдиного внеску»: goo.gl/vwyH12 «Наслідки заборгованості з єдиного внеску для застрахованої особи: два типові випадки»: goo.gl/Ss4eMc та «ФОП, який заборгував ЄСВ за 2017-2018рр.,

платитиме 20% штрафу і 0,1% пені за кожний день прострочення платежу»: goo.gl/jqoJy9

Головне управління ДФС у Черкаській області,
відділ комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...