Нагадуємо, з 1 січня 2019 року не оподатковується вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) – у частині, що не перевищує 1043,25 грн. на місяць, а з різниці між сумою подарунку та його неоподатковуваною вартістю справлятиметься податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір 1,5%. Втім вказана норма стосується лише подарунків у натуральній формі.

У зв’язку із запитаннями платників та в рамках кампанії «Декларування – 2019» наводимо питання - відповіді щодо оподаткування дарунків із бази «ЗІР». Адреса розміщення ресурсу zir.sfs.gov.ua

1) Подарунок від сторонньої особи отриманий 2018 року та договір дарування розірваний 2019 року – обдаровуваному слід подати декларацію за 2018 рік, у якій відобразити отриманий минулого року дохід та сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% і військовий збір 1,5% (питання – відповідь із «ЗІР», категорія 103.02).

Пунктом 174.3 ст. 174 Податкового кодексу України визначено, що особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є обдаровувані. Дохід зазначається в річній податковій декларації, крім нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення договору або в сільських населених пунктах – до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем реєстрації договору, та осіб, які отримали об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими обдаровуваними – резидентами, які сплатили податок та збір до оформлення подарунку. Відповідно до п. 1 ст. 722 Цивільного кодексу України право власності обдаровуваного на дарунок виникає з моменту його прийняття. Прийняття обдаровуваним документів, які посвідчують право власності на річ, інших документів, які посвідчують належність дарувальникові предмета договору, або символів речі (ключів, макетів тощо) є прийняттям дарунка. Якщо подарунок був прийнятий обдаровуваним і не повернутий у звітному році, дохід у вигляді подарунку, отриманий фізичною особою – резидентом від фізичної особи –резидента, що не є членом сім’ї першого або другого ступеня споріднення, у разі розірвання договору дарування в наступному році, оподатковується ПДФО за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%. Декларацію слід подати по строку 2 травня 2019 року, зобов’язання з ПДФО та військового збору – сплатити по строку 31 липня.

2) Як визначити оціночну вартість подарованої земельної ділянки, для розрахунку податку на доходи фізичних осіб і військового збору (питання – відповідь із «ЗІР», категорія 103.02).

З урахуванням норм ст. 5 та ст. 13 Закону України «Про оцінку земель» з метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб вартості земельної ділянки як об’єкта подарунку застосовується оціночна вартість, яка визначається за допомогою експертної грошової оцінки земельної ділянки. Фізична особа – резидент, яка отримує подарунок від фізичної особи – резидента, але не відноситься до членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від вартості будь-якого подарунку, а також військовий збір за ставкою 1,5%.

3) Обдаровуваний іноземець сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% (питання – відповідь із «ЗІР», категорія 103.23)

Фізична особа - нерезидент, яка отримала подарунок від фізичної особи - резидента, зобов’язана сплатити податок на доходи фізичних осіб до нотаріального оформлення подарованого об’єкта, або в сільських населених пунктах - до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування, за ставкою 18% (+1,5% військового збору).

4) Подарунок неповнолітньому від сторонньої особи – є податок і збір та подається декларація (питання – відповідь із «ЗІР», категорія 103.23)

Батьки (усиновителі) та опікуни (піклувальники) у разі отримання малолітньою/неповнолітньою дитиною подарунку, повинні подати податкову декларацію від імені малолітньої/неповнолітньої дитини та сплатити податок на доходи фізичних осіб і військовий збір, відповідно до п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України.

5) На вартість подарунків своїм працівникам до свят роботодавець нараховує єдиний внесок! (питання – відповідь із «ЗІР», категорія 301.03)

Вартість подарунків, безоплатно переданих працівникам (наприклад, до ювілейних та пам’ятних дат, як у грошовій, так і натуральній формі), є базою нарахування єдиного внеску лише у разі перебування їх у трудових відносинах з роботодавцем.

Прочитати коментар «Від 1 січня оподаткуванню підлягають подарунки +1043,25 грн. на місяць»: http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/363214.html

Готуються коментарі головного управління ДФС у Черкаській області для платників єдиного внеску та декларантів.

Новація ДФС у Черкаській області – щоденні відповіді на ТОП – 5 запитань платників податків: goo.gl/SnWVzL

Головне управління ДФС у Черкаській області,
відділ комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...