Головне управління ДПС у Черкаській області продовжує серію коментарів щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи у 2020 році.

Звертаємо увагу, що ст.173 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено порядок оподаткування операцій з продажу або обміну рухомого майна.

Слід зазначити, що відповідно до п. 173.2 ст. 173 ПКУ, як виняток із положень п 173.1, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Водночас, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ. При цьому, дохід від продажу/обміну легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).

Так, при продажу/обміні легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів:

нотаріус посвідчує відповідні договори за наявності документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку, обчисленого виходячи із зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості таких транспортних засобів;

якщо при продажу/обміні легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів проводиться їх оцінка відповідно до закону, нотаріус посвідчує відповідні договори за наявності документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку, обчисленого виходячи з такої оціночної вартості таких транспортних засобів, та документа про оцінку транспортних засобів.

Фізична особа (продавець) у разі нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу майна є відповідальною за нарахування й утримання податку на доходи фізичних осіб, та самостійно визначає суму податку і сплачує його до бюджету через банківські установи за місцем нотаріального посвідчення такого договору.

Звертаємо увагу, що відповідно до пп. 14.1.105 п. 14.1 ст. 14 розділу І ПКУ поняття "майно" вживається у значенні, наведеному в Цивільному кодексі України. Згідно із п. 2 ст. 181 Цивільного кодексу України рухомими речами (майном) є речі (майно), які можна вільно переміщувати у просторі. Тому, відповідно до ст. 173 ПКУ оподаткуванню підлягає дохід від продажу будь-яких об’єктів рухомого майна (зокрема побутової техніки та електроніки, одягу, предметів особистого вжитку тощо), а не виключно транспортних засобів.

Отже, наголошуємо, що при отримані фізичною особою протягом 2019 року доходу від продажу іншій фізичній особі двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда визначеного відповідно до п.173.1 ст. 173 ПКУ або об’єктів рухомого майна, які не входять до цього переліку, фізична особа - продавець самостійно сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставками: для резидентів – 5 відс., нерезидентів – 18 відс., а також військовий збір за ставкою 1,5 відсотки.

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, що декларування доходів пов’язано із виконанням фізичними особами – платниками податку вимог ст.67 Конституції України та норм Податкового кодексу України!

Головне управління ДПС у Черкаській області,
Сектор комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...