Головне управління ГУ ДПС у Черкаській області інформує, що Законами України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» № 128-IX від 20.09.2019 (далі- Закон№ 128-IX) та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» № 129-IX (далі- Закон № 129-IX) від 20.09.2019 було запроваджено низку новацій у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі РРО).

Водночас, Законом України від 17 березня 2020 року № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі – Закон №533-ІХ) було перенесено терміни набуття чинності відповідними нормами Закону № 128-IX і Закону № 129-IX, зокрема:

З 19 квітня 2020 року до 1 серпня 2020 року суб’єктам господарювання, при проведенні готівкових розрахунків із споживачами, пропонується до застосування програмні РРО, в якості яких можна використовувати комп’ютер, планшет, смартфон тощо. Відповідне програмне забезпечення буде надаватися ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно.

Довідково: Програмний РРО - це програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі ва­лютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для по­дальшого переказу.

З 1 серпня 2020 року виникає обов’язок суб’єктів господарювання проводити розрахункові операції через РРО та програмні РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування та цін товарів (послуг) із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів (раніше передбачалось тільки для пального).

У разі проведення розрахункових операцій через РРО та/або програмні РРО без використання режиму попереднього програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості, відповідно п. 7 ст. 17 Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних контролюючих органів застосовуються фінансові санкції у розмірі триста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

З 1 серпня 2020 року до 1 січня 2021 року продовжено період, протягом якого санкції, визначені Законом України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», застосовуватимуться у зменшених розмірах:

- 10 % вартості проданих з порушенням, встановленим цим пунктом товарів (робіт, послуг), - за порушення, вчинене вперше;

- 50 % вартості проданих з порушенням, встановленими цим пунктом товарів (робіт, послуг), - за кожне наступне вчинене порушення.

Починаючи з 1 січня 2021 року за проведення розрахункових операцій на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); непроведення розрахункових операцій через РРО, невидачу розрахункового документа та ін. штрафна санкція складатиме - до 100 % вартості проданих товарів за перше порушення та до 150 % за кожне наступне порушення.

Посилання на Закон №128-IX https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/128-20

Посилання на Закон №129-IX https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/129-20

Посилання на Закон №533- IX: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/533-IX

Головне управління ДПС у Черкаській області
Сектор комунікацій

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...