Головне управління ДПС у Черкаській області повідомляє, що вступив в силу Закон України від 15.03.2022 р. №2134-IX, яким відтерміновано зміни до Бюджетного кодексу з розподілу акцизного податку – на 1 січня 2023 року.

Законом України від 30.11.2021 р. №1914 було запроваджено зміну порядку зарахування до бюджетів роздрібного акцизу з тютюнових виробів. Новий механізм справляння роздрібного акцизу полягає в перенесенні сплати з роздрібних торговців тютюновими виробами за ставкою 5 відс., на виробників або імпортерів цих товарів, які мають сплачувати 5 відс. акцизу з товарів, проданих через власні роздрібні магазини або з продажу таких товарів іншим оптовим або роздрібним торговцям.

Цей механізм повинен був запрацювати з 1 січня 2022 року, але не раніше дня набрання чинності змінами до Бюджетного кодексу (відповідні зміни до БКУ мали вступити в силу з 1 квітня 2022 року, як було передбачено Законом України від 15.02.2022 р. №2042-IX «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України») в частині запровадження механізму зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, до місцевих бюджетів. Станом на 1 січня 2022 року зміни до БКУ ще не було внесено, тому дата застосування нового механізму відтермінувалася до дати внесення змін до БКУ.

Отже, у 2022 році роздрібний акциз за ставкою 5 відс. від продажу тютюнових виробів нараховується і сплачується роздрібними торгівцями тютюновими виробами.

При цьому роздрібний акциз нараховується на базу, визначену у пп. 214.1.4 ПКУ: це вартість (з ПДВ та без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) підакцизних товарів, що реалізовані відповідно до пп. 213.1.9 ПКУ.

Державна податкова служба України
Головне управління
ДПС у Черкаській області

Каталог предприятий

Каталог предприятий г.Черкассы и Черкасской области

...
Новости

Черкасские независимые новости

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Налоговая справка ГФС

Архив налоговой справки

...
Установка спутникового телевидения
Городская справка

Информационно-справочный раздел г. Черкассы

...
Фотогалерея

Фотогалерея г.Черкассы и Черкасской области

...
Услуги портала

Услуги информационно-делового портала city.ck.ua

...