Оскільки акцизний податок має різні види ставок, то й базу оподаткування потрібно визначати залежно від того, яку саме ставку застосовують.

У разі обчислення податку із застосуванням адвалорних ставок базою оподаткування є вартість п. 214.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI, із змінами і доповненнями (далі - ПКУ):

• реалізованого товару (продукції), виробленого на митній території України, за встановленими виробником максимальними роздрібними цінами з урахуванням ПДВ й акцизного податку;

• товарів (продукції), що ввозять на митну територію України, за встановленими імпортером максимальними роздрібними цінами на товари (продукцію), які він імпортує, з урахуванням податку на додану вартість та акцизного податку;

• реалізованої виробленої виробником електричної енергії, обчислена на підставі цін, що склалися на ринку електричної енергії у звітному (податковому) періоді без урахування ПДВ та акцизного податку, визначеного за ставкою, встановленою пп. 215.3.9 ПКУ;

• підакцизних товарів, що реалізовані згідно з пп. 213.1.9 ПКУ, з урахуванням ПДВ та без урахування акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Якщо податок обчислюють із застосуванням специфічних ставок із підакцизних товарів (продукції), то базою оподаткування відповідно до п. 214.4 ПКУ є їхня величина, визначена в одиницях виміру ваги, об'єму, кількості товару (продукції), об'єму циліндрів двигуна автомобіля або в інших натуральних показниках.

У разі одночасного застосування і адвалорних, і специфічних ставок податку базою оподаткування є база, визначена відповідно до п. п. 214.1 та 214.4 ПКУ.

Перерахунок іноземної валюти в гривні під час визначення бази оподаткування потрібно виконувати за курсом валюти, визначеним згідно зі ст. 39 1 ПКУ.

Митну вартість товарів, що ввозять на митну територію України, визначають відповідно до МКУ.

Крім того, є й специфічні випадки визначення бази оподаткування. Зокрема, за наявності наднормативних втрат спирту етилового, коньячного та плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового й алкогольних напоїв, що сталися з вини виробника під час виробництва підакцизних товарів (продукції), базою оподаткування є вартість (кількість) цих товарів, які можна було б виробити з наднормативно втрачених товарів (продукції) (п. 214.6 ПКУ). Норми втрат затверджують у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

У разі псування, знищення, втрати підакцизних товарів (продукції), крім випадків, передбачених у п. 216.3 ПКУ, базою оподаткування є вартість та обсяги втрачених товарів (продукції), що перевищують установлені норми втрат згідно з п. 214.6 ПКУ.

Отже, базу оподаткування акцизним податком визначають залежно від того, яку саме ставку застосовують. Крім того, ПКУ передбачено специфічні випадки визначення бази оподаткування, зокрема в разі наднормативних втрат спирту та в разі псування, знищення, втрати підакцизних товарів.

Державна податкова служба України
Головне управління
ДПС у Черкаській області

Каталог підприємств

Каталог підприємств м.Черкаси та Черкаської області

...
Новини

Черкаські незалежні новини

...
Інформація ДПС

Інформація Державної податкової служби

...
Інформація ФДМ

Інформація Фонду Державного майна

...
Податкова довідка ДФС

Архів податкової довідки

...
Установка спутникового телевидения
Міська довідка

Інформаційно-довідковий розділ м. Черкаси

...
Фотогалерея

Фотогалерея м.Черкаси та Черкаської області

...
Послуги порталу

Послуги інформаційно-ділового порталу city.ck.ua

...